top of page

Gi-ga-groen!

Kinderboekenweek 2022

Bij het organiseren van een feestje vinden we zelf de voorpret vaak het allerleukste. De afgelopen twee jaar was ons lievelingsfeest anders dan anders. Des te meer reden om ons nu al te verheugen op de Kinderboekenboek van 2022. De Kinderboekenweek vindt plaats van 5 t/m 16 oktober 2022 en staat in het teken van de natuur: Gi-ga-groen! Laat de voorpret maar beginnen en samen proberen het leesplezier onder kinderen te vergroten.

Een boekenreeks die ondertussen al jaren bijdraagt aan het leesplezier van kinderen is de boekenreeks De Waanzinnige Boomhut. Deze serie belicht in ons opzicht alles wat belangrijk is in een kinderboek. Het gaat niet altijd om het aantal lettertjes en de moeilijkste woorden. Het speelse aspect zorgt ervoor dat kinderen met plezier lezen en de boekenwereld kunnen ontdekken. Niets is belangrijker dan dat. Auteur Andy Griffiths en illustrator Terry Denton zullen dit jaar het kinderboekenweekgeschenk schrijven. De uitdaging voor het illustreren van een prachtig prentenboek is dit jaar besteed aan Marije Tolman, die veel ervaring heeft met het vastleggen van de schoonheid van de natuur.

Gi-ga-groen gaat over de natuur, over alles om ons heen. In de lucht, in de grond, Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. En ja, in de stad is er meer natuur te vinden dan je denkt. Vogeltjes die op de balkons zitten te fluiten, in het Kralingse Bos is de natuur duidelijk aanwezig, genoeg bomen om in te klimmen. Maar soms zul je een stoeptegel moeten omdraaien om te zien wat voor spannends er allemaal in de stad leeft en rondkruipt.

Naast de thematitels hebben we ook onze eigen favorieten, hieronder hebben we een lijstje met prachtige boeken over de natuur in relatie tot duurzaamheid. Kinderen zijn de toekomst, dus we kunnen niet jong genoeg beginnen met ze in aanraking laten komen met het belang van je omgeving.

Atlas van de klimaatverandering - Dan Hooke

Welke landen stoten het meeste CO2 uit? Welke steden krijgen te maken met de zeespiegelstijging? Hoe ziet het poolijs er over tien jaar uit? En welke landen maken op een slimme manier gebruik van duurzame energiebronnen? Begrijp de oorzaken van klimaatverandering, van fossiele brandstoffen en landbouw tot mode. Bekijk de impact van klimaatverandering, zoals opwarming van de aarde en extreem weer. En ontdek wat jij kunt doen om de impact van klimaatverandering te verminderen.


Deze unieke atlas is perfect leesvoer voor alle (jonge) klimaatactivisten: boordevol feiten en cijfers en met meer dan 30 kaarten.


Dit is een goed gidsje - Marieke Eyskoot

Dit is een goed gidsje voor een betere wereld. Zo simpel is het. Want het klimaat, de mensen en de dieren kunnen wel wat hulp gebruiken. Maar dat is gelukkig prima te doen – ik ga je laten zien hoe! Hoe we samen de planeet duurzamer en eerlijker maken dus. Kan gewoon! Tadaa, hier is het boek dat je daarvoor nodig hebt.

Met deze toptips kun je meteen aan de slag: thuis en op school, tijdens het eten en spelen, in de natuur en op reis. We gaan energie besparen, dieren redden en plastic opruimen. En slimmer shoppen, iedereen gelijk behandelen en zelf bepalen hoe we eruitzien. Zo zorg jij voor een schoner milieu en aardiger aarde. Hoe goed is dat?


En het wordt nog beter! Want de dingen die je kan doen zijn niet alleen fijn voor de wereld, ze zijn ook nog eens leuk voor jou. Wauw! Waar wachten we nog op? Precies wat ik denk. Let’s go!

  • Interviews met coole mensen die het al doen, zoals André Kuipers, artiest Famke Louise, rapper Akwasi, grensverleggers Mandy Woelkens (Zapp) & Roos / Thorn de Vries (SpangaS: De Campus), presentator Janouk Kelderman (Het Klokhuis) en uitvinder Boyan Slat (The Ocean Cleanup)

  • Vrolijke activiteiten, verrassende weetjes en handige oplossingen: ook leuk voor op school!

  • Recepten van Lisa goes Vegan, Green Kitchen Stories en Het Zero Waste Project


Van honingbij tot hagelslag - Joël Broekaert

Verrassend boek over ons eten en hoe het groeit, met bijzondere illustraties. Het is iets waar we nauwelijks bij stilstaan, met kant-en-klaar producten in overvloed, maar een groot deel van ons voedsel kun je zó van een boom of struik plukken. Ook de grondstoffen van producten die wij dagelijks gebruiken, zoals chocola, kaneel en vanille, komen uit de natuur.





Wist je bijvoorbeeld dat kaneel van de bast van een kaneelboom komt? Van honingbij tot hagelslag laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is weer rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels.

De aarde heeft jou nodig - Philip Bunting


Dit boek laat je zien hoe afval ontstaat, waar het naartoe gaat én wat wij kunnen doen om de hoeveelheid afval te verminderen. Grappig geschreven en geïllustreerd voor jonge kinderen vanaf 5 jaar. Informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 over afval en recycling. Denk jij er weleens over na wat er met je afval gebeurt zodra de vuilnislieden het hebben opgehaald? Dit boek laat je zien hoe afval ontstaat, waar het naartoe gaat én wat wij kunnen doen om de hoeveelheid afval te verminderen. Deze optimistische gids is eenvoudig en gemakkelijk: de eenvoud maakt dat ook jonge kinderen het verhaal begrijpen, en het is voor ons allemaal gemakkelijk om ernaar te handelen. De wereld heeft ons nodig!


Vragen en antwoorden over recycling en afval - Katie Daynes


Prachtig flapjesboek over vuilnis, afval en recycling waarbij het hele proces aan bod komt, van het stankprobleem tot de geavanceerde sorteermachines en ook: hoe kunnen we ons afval minimaliseren? Met heel veel informatie over dit belangrijke onderwerp. Met interessante weetjes en feiten in vraag- en antwoordvorm.




Oud genoeg om de aarde te redden - Llol Kirby

Ik ben slim genoeg om dit boek te lezen, ik ben betrokken genoeg om het nieuws te volgen, ik weet genoeg om het verschil te maken, ik ben oud genoeg om de aarde te redden! Ontmoet kinderen die in actie komen tegen klimaatverandering! Lees over hun projecten en ontdek dat het redden van de planeet hier begint… bij jou. Met praktische tips voor kinderen om thuis en op school zelf in actie te komen.


Groene Planeet, BBC - Leisa Stewart-Sharpe

Het kinderboek naar de baanbrekende serie van David Attenborough Recht onder je voeten, en overal om je heen, strijden planten tegen hun vijanden en proberen ze dieren te verleiden om voor hen te werken. Van de boom in het park tot het onkruid tussen de stoeptegels: planten zijn veel bijzonderder dan je op het eerste gezicht zou zeggen – en we zijn afhankelijk van ze, voor iedere ademteug en elke hap voedsel die we binnenkrijgen.




Reis mee door tropische regenwouden en over woestijnen, onder water en door bossen, en ontmoet de poep-etende bekerplant, een oogverblindende regenboogrivier, een waterlelie die een keverfeestje houdt, en kijk in de betoverende bek van een venusvliegenvanger.


Ga voor groen! - Liz Gogerly

Groen leven voor kinderen vanaf 8 jaar. Leuke tips en duidelijke uitleg over milieu, omgeving en natuur. Ga meteen aan de slag!

Na een leuk verjaardagsfeestje kijken vier vrienden om zich heen. Wat een troep! Overal liggen etensresten, inpakpapier, ballonnen en plastic speelgoed... Wat gebeurt er met dit afval?

Lulu, Daan, Emma en Amir gaan op onderzoek uit en leren hoe ze goed voor de aarde kunnen zorgen. Tot hun verrassing is groen leven helemaal niet zo moeilijk!


Alle beetjes helpen en ook jij kunt meedoen. Neem een zero waste lunch mee naar school, trek een trui aan als je het koud hebt of tover oude rommel om tot iets nieuws. Dit boek staat boordevol groene tips voor een betere wereld.

De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!

Wil je graag alvast beginnen met het behandelen van duurzaamheid in de klas? Stuur ons dan vooral een mailtje! We kunnen een leuk pakket voor je samenstellen waarmee je aan de slag kan.


bottom of page