top of page

MYSTERIEUZE BEZORGING

Midden in de nacht van 30 september op 1 oktober reed Daniël langs elf basisscholen in de provincie Groningen. Overal liet hij een mysterieuze tas achter die de volgende ochtend door de directeuren werd gevonden. Een geslaagde actie inclusief politieachtervolging... In de tas zat een cadeautje voor de leerlingen uit groep zeven en acht, namelijk het kinderboek Groetjes uit Zeerijp van Lysette van Geel (Uitgeverij Volt).Waarom?

Door het lezen van het boek en de lesbrief hopen we dat het bespreken van de ervaringen van kinderen die wonen in een aardbevingsgebied gemakkelijker wordt. Zo kunnen kinderen aan de slag met tekeningen of het schrijven van hun eigen verhalen.Groetjes uit Zeerijp

Deze tien plusser is geïllustreerd door Iris Boter en vertelt het verhaal van Chrisje.

Scheuren in je huis, op school en in de liefde

Chrisje (11) woont in Zeerijp in Noordoost-Groningen. Het laatste jaar op de basisschool lijkt een mooi jaar te worden: de afscheidsmusical, een supergezellige klas en misschien wel haar eerste verkering.


Maar van de ene op de andere dag gooit een aardbeving roet in het eten. De school in Zeerijp raakt beschadigd en de kans is groot dat Chrisje haar laatste jaar in een wildvreemde klas in een ander dorp moet afmaken. Samen met de meester bedenkt de klas een geldinzamelingsactie om de school te redden.

Goed nieuws zou je denken, maar dan gaat het volledig mis: het geld wordt gestolen én de meester verdwijnt. Zouden die twee dingen met elkaar te maken hebben? Chrisje en haar vrienden zetten alles op alles om dat uit te zoeken.


Door deze actie weet ik dat er door de leerkracht direct met het boek gewerkt gaat worden mét kinderen die ook getroffen zijn door aardbevingen. Groetjes uit Zeerijp is een boek dat er moest komen. Dank je wel, Lysette, voor het schrijven en al die kinderen een stem te geven.

Veel leesplezier!

Comments


bottom of page