top of page

WE'RE ALL DIFFERENT & THAT'S BEAUTIFUL

Al jaren maken we ons hard voor de vertegenwoordiging van rolmodellen voor ieder kind in de boekenwereld. De komende tijd zullen wij onze tips delen. Sommige boeken zullen expliciet benadrukken dat ze geschreven zijn om meer diversiteit op de boekenplank te brengen, in andere boeken is het gewoon zo. Zoals het hoort te zijn. Want zeker in een stad als Rotterdam is een diverse en gemixte samenleving de dagelijkse gang van zaken.Little People, Big Dreams

Bij ons in de kast staan alle delen van deze geweldige serie. In elk prentenboek wordt prachtig verhaal vertelt waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereldgeschiedenis.Julian is een zeemeermin door Jessica Love.

Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen. Vanaf dat moment is niets meer wat het was… Hij heeft maar één grote wens: een zeemeermin worden. Wat vindt zijn oma daarvan? Julian is schitterend getekend, je ziet de zoektocht van Julian naar wie hij is en wie hij wil zijn. Want je kunt alles zijn wat je wilt toch? Ontroerend mooi en dus zeker een must-have om eigen identiteit, gender en seksualiteit al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Sinds kort is ook Julian gaat naar een bruiloft uit, net zo prachtig.
Het lammetje dat een varken is

Je bent wie je bent! Wil je met kleuters aan de slag met het onderwerp gender en identiteit dan is het boek van Pim Lammers perfect. In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. 'Ik ben een varkentje,' zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet?


Idje wil niet naar de kapper

Een van de vele mooie uitgaves van Uitgeverij Rose Stories. Idje vindt zijn krullen mooi. En handig. Hij kan er mooie figuren mee maken en er van alles in bewaren, van zijn speelgoed tot vieze groente. Als de dag aanbreekt dat zijn keurige moeder het niet meer aankan, gaan Idje en zijn magische afro er alles aan doen om mama te slim af te zijn.WOMEN CAN!


We moeten allemaal feminist zijn is geschreven door Chimamanda Ngozi Adichie en kleurrijk geilustreerd door Mylo Freeman. Dit prentenboek maar het gemakkelijker om over feminisme te praten.


In de eerdergenoemde collectie van de serie 'Van klein tot groots' zijn ook een heleboel powervrouwen te vinden, waaronder Malala Yousazai Van Manal Mirza. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën.


Malala Yousafzai werd geboren in Mingora, een stad in het noordwesten van Pakistan. Haar vader wilde dat zijn dochter dezelfde kansen zou krijgen als jongens. Malala genoot erg van school, totdat er een verschrikkelijk regime, de taliban, aan de macht kwam en meisjes niet meer naar school mochten. Malala was het daar niet mee eens en liet dat ook weten, waarna de taliban probeerden haar met geweld tot zwijgen te brengen. Maar dat hield Malala niet tegen. Ze werd een voorvechtster van onderwijs voor meisjes en won als jongste vrouw ooit de Nobelprijs voor de Vrede.Als we dan toch powervrouwen aan het bespreken zijn, bekijk Mijn Gouden Boekje over Frida Kahlo Van Silvia Lopez & Elisa Chavarri. Dit boekje over de Mexicaanse schilderes is geschreven voor kinderen in de onderbouw en laat kort en krachtig zien wat zo bijzonder is aan deze vrouw.


Ze overleefde een levensbedreigende ziekte maar ging door en bezocht een chique school omdat ze dokter wilde worden. Na een ongeluk kwam ze maandenlang in bed terecht en begon zichzelf te schilderen. Dit was het begin van een duizelingwekkende carrière met schilderijen die overal ter wereld aan beroemde musea verkocht werden.
Comentários


bottom of page